امروزه ساخته شدن دستگاه های مختلف در حوزه های گوناکون، کار را برای شناخت و تشخیص کاربرد هر کدام از این دستگاه ها مخصوصا برای مردم عادی سخت کرده است. مثلا همین میکسر. اگر بحث میکس صدا و میکسر را در صنعت صوت و موسیقی و فیلم بی خیال شویم، فقط در بحث آشپزی و آشپزخانه چند دستگاه شبیه به هم داریم که حکم میکسر را دارند. مخلوط کن، هم زن، خرد کن و... . در واقع همه این ها نوعی میکسر به شمار می روند. اما بیشتر، منظور ما از میکسر در آشپزی همان مخلوط کن است که برای تهیه شیر موز و شیر نارگیل و یا انواع پوره های میوه از آن استفاده می کنیم. این دستگاه هم، کوچک و بزرگ یا به عبارت بهتر خانگی و صنعتی دارد. البته یک نوع دیگری هم از آن وجود دارد که نه خانگی است و نه صنعتی. معمولا نام نیمه صنعتی را روی آن می گذارند.
ما در اینجا قصد داریم، خصوصیات و ویژگی ها و کاربرد کلی میکسر را بیان کنیم.
ساختار میکسر
میکسر خانگی همان ظرف شیشه ای مانندی است که در داخل آن تیغه های دو پره ای یا چهار پره ای قرار گرفته است. برای استفاده از این دستگاه، مواد همچون شیر و موز و نارگیل و... را در آن می ریزیم و دستگاه را به برق می زنیم. با زدن دکمه استارت، پره های تیز دستگاه به سرعت شروع به چرخیدن می کنند و باعث میکس شدن مواد می شوند. سرعت و قدرت دستگاه هم متغیر است. بسیاری از میکسرهای خانگی دارای سه وضعیت سرعت هستند که می توانید بر حسب نیاز از آن ها استفاده کنید.
موتور الکتریکی مهم ترین قسمت این دستگاه است. قطعه ای که قدرت را از منبع انرژی گرفته و به پره ها منتقل می کند. ظرف شیشه ای، قسمت دیگر این دستگاه است. جنس این ظرف می تواند از طلق یا مواد شکستنی باشد و یا حتی از مواد نشکن همچون پیرکس. حجم آن هم از یک و نیم لیتر به بالا متغیر است. هر چند حجم معمول آن همان یک و نیم لیتر است. درب روی ظرف هم مانع از ریختن مواد داخل ظرف، هنگام کار می شود. چرخ دنده های این دستگاه هم جزئی از قطعات آن محسوب می شوند. جنس تمام این قطعات بسته به برند و کیفیت آن با یکدیگر تفاوت دارد. میکسر بیشتر برای تهیه انواع کوکتل ها و دسرها مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده کردن نابجا و نادرست، باعث خراب شدن و کاهش کارایی آن می شود.
نکاتی برای افزایش عمر میکسر
توجه داشته باشید نام میکسر یا مخلوط کن شما را به اشتباه نیندازد. شما مجاز نیستید هر ماده ای را برای خرد کردن یا مخلوط کردن داخل این دستگاه قرار دهید. توصیه می کنیم اگر عمر دستگاه برایتان اهمیت دارد، از مخلوط کردن مواد زیر در این دستگاه، به شدت خودداری کنید.
مواد سفت که به راحتی خرد نمی شوند. مثل انواع کلم و به خصوص کلم بروکلی. می توانید از دستگاه های دیگر بدین منظور استفاده کنید. میکسر برای این کار انتخاب خوبی نیست.
مخلوط کردن مواد چسبناک مثل خمیر و عسل هم در این دستگاه، یک اشتباه وحشتناک است. چسبیدن تکه های خمیر به قطعات دستگاه یعنی از بین رفتن آنها در کوتاه ترین مدت می شود.
علاوه بر این موارد، ساختار دستگاه به نحوی است که توصیه می کنیم برای خرد کردن گوشت و یا ترکیب کردن موادی همچون مواد کیک پزی و شیرینی پزی هم از آن استفاده نکنید. این امر به شدت باعث کاهش عمر قطعات دستگاه میکسر شما می شود.
در هم زدن مواد یخ زده یا خیلی داغ با آن هم تا حد امکان احتیاط کنید. اصولا میکسر برای هم زدن مواد نرم و دماهای متعادل ساخته شده اند نه مواد سفت و محکم.
اشتباه دیگر کابران هنگام استفاده از این دستگاه، قرار دادن وسایل غیر مرتبط، مخصوصا هنگام کار درون آن است. مثلا دیده شده، بعضی از کاربران حین روشن بودن میکسر، با قاشق یا وسایل مشابه مواد را هم می زنند. دقت داشته باشید این کار اشتباه است و خطرات خاص خود را دارد.